Aktuella uppsättningar

Kloakråttan – komedi efter en roman av SLAS

Vill du vara en kloakråtta eller en laboratoriemus?

Den kände konstnären Nelson-Lööv har tillsammans med arbetslösa sjuksköterskan Lena fått utställningsbidrag för att göra en installation. Men varken Lena eller Nelson-Lööv vet vad en installation är. Nelson-Löövs eget konstnärsskap får dock inte några bidrag, så gäller det att försöka.

Vännen, författaren Natanael försöker få Nelson-Lööv att hoppa av. Vännerna har båda mot sin vilja blivit pensionärer och därmed ”laboratoriemöss”. Men de har alltid varit ”kloakråttor”. Natanael förklarar att konstnärer måste vara fria kloakråttor som kämpar och överlever, istället för laboratoriemöss som utsätts för experiment. Det hela utvecklas till ett drama med absurda undertoner.

Det gäller att göra motstånd och återerövra kloakråtte-identiteten. Först då kan de, enligt Natanael fortsätta att genomföra sina livsverk. Ska de lyckas? Pensionerna räcker endast för att med knapphet klara överlevnaden. För att fortsätta tillverka och sälja konst krävs pengar. I denna komedi ställer vi frågan – vad är konst och vad händer när konst ersätts av ideologi?

I rollerna: Per Eggers, Peter Engman och Paula Ternström
Regi och manus: Michael Riise
Scenografi: Sten Jensen, Musik: Peter Engman

Är du nyfiken på våra tidigare produktioner? Med över 30 år i branschen har vi en hel del spännande uppsättningar i bagaget. Klicka på knappen för att läsa mer!